Huis en hypotheek

Huis kopen

Na het tekenen van de koopovereenkomst, zorgt de notaris er voor dat u de juridische eigenaar van het huis wordt. Dat is bij elke notaris hetzelfde en voor u is de uitkomst altijd gelijk. De prijs van de notaris bepaalt hoeveel aandacht u krijgt en in hoeverre er gelegenheid is voor de beantwoording van uw vragen.

Bij ons krijgt elke koper voorafgaand aan de overdracht een persoonlijk kopersgesprek, waarbij alle facetten van de overdracht met u doorgenomen worden. Niet alleen de koopovereenkomst en de financiering worden besproken, maar ook wat de verdere gevolgen zijn van de aankoop voor uw persoonlijke situatie. Verder zijn we altijd bereikbaar voor al uw vragen.

Huis verkopen

De verkoop van een huis is pas geldig als er een schriftelijke koopovereenkomst is getekend door de verkoper en de koper. De inhoud van de koopovereenkomst is erg belangrijk, want daarin staan de voorwaarden waaronder de woning verkocht wordt. Als je daar niet dagelijks mee te maken hebt, is het lastig om de juiste voorwaarden te bepalen.

Als partij jurist kan ik u adviseren welke voorwaarden voor u het beste zijn. Ik treed dan op voor uw persoonlijke belang. Daarnaast kunnen wij ook de koopovereenkomst opstellen voor de verkoper en koper, waarbij wij als onafhankelijke jurist de voorwaarden toetsen aan uw wensen.

Hypotheek

Mogelijk leent u geld van een geldverstrekker om daarmee uw huis te kunnen kopen. De geldverstrekker wil dan het huis als onderpand hebben, zodat zij een vorm van zekerheid hebben als u de lening niet meer terug betaald. Als u niet meer aan uw verplichtingen voldoet (met andere woorden: u betaalt geen rente en aflossing meer), dan wordt uw huis verkocht en kan de geldverstrekker haar vordering verhalen op de verkoop opbrengst van de woning. Het geven van die zekerheid gebeurt in de vorm van het geven van een hypotheekrecht aan de geldverstrekker.

Het vestigen van een hypotheekrecht kan alleen bij de notaris, omdat die in staat is om alle wettelijk verplichte controles uit te voeren. Ook kan de notaris zorgdragen voor de publicatie van het hypotheekrecht bij het kadaster. Zo kan iedereen zien aan wie u uw huis als onderpand hebt gegeven.

© 2024 Notaris Joost / Algemene voorwaarden

Site by Studio BC