Scheidingsbegeleiding en mediation

Als registermediator en scheidingsjurist ben ik gespecialiseerd in scheidingsbegeleiding en mediation bij scheiding. Door mijn specialisatie bied ik een full service scheidingsbegeleiding aan: ik verzorg de volledige juridische afwikkeling van de echtscheiding van alimentatie rekenen, het opstellen van een ouderschapsplan tot de verdeling van de woning. Door het nemen van de juiste stappen, help ik u en uw kinderen op een positieve manier bij het vinden van uw nieuwe plek na de echtscheiding.

Mediation is een vertrouwelijk, constructief en kostenbesparend proces. Het helpt partners tot het vinden van werkbare oplossingen. Partners die scheiden hebben een natuurlijke neiging om mogelijke geschillen te vermijden in hun onderlinge overleg. Dit is een grote valkuil en leidt na de scheiding vaak tot nieuwe grotere problemen. Als registermediator herken ik mogelijke geschillen en maakt deze bespreekbaar. Mediation maakt moeilijke gesprekken makkelijker. Na het verbreken van een relatie kan het lastig zijn om tot overeenstemming te komen over financiële en praktische zaken. Met name als er kinderen in de scheiding zijn betrokken. U heeft wellicht zorgen over de praktische invulling van de afzonderlijke ouderrol. U vraagt zich af hoe de kinderen zullen omgaan met de scheiding en hoe de toekomstige regeling voor hen eruit gaat zien. De eigen financiën, de verdeling van uw spullen en welke oplossingen er mogelijk zijn, zijn ook belangrijke factoren die besproken moeten worden. Als u een lange kostbare strijd via rechtbanken wilt voorkomen en liever zelf beslist hoe u uw eigen toekomst wil inrichten, dan is mediation een zeer efficiënt alternatief.

Mediation. Hoe werkt dat?

Door samen mee te doen aan het mediation proces, worden de negatieve effecten van de scheiding enorm verkleind. Dit betreft zowel de kosten als de negatieve emotionele gevolgen van de scheiding. In gestructureerde bijeenkomsten gebruik ik getrainde technieken gecombineerd met een gespecialiseerde kennis van het familierecht. U wordt door mij begeleid op een gelijkwaardige, evenwichtige en eerlijke manier. Ik help u beiden om gelijkwaardig te blijven communiceren, zodat elk van u dezelfde kans heeft om zaken bespreekbaar te maken.

Oplossing door mediation

Het mediationproces vereist een wederzijdse inspanning om tot overeenstemming te komen. U heeft daarbij samen de leiding over de te nemen beslissingen. Als registermediator bewaak ik de agenda van de mediation bijeenkomsten, waarin alle zaken aan de orde komen die u samen wilt bespreken. Ik zorg ook voor rust en voortgang van het mediationproces, zodat dit voor u beiden het meest oplevert. Verder geef ik onpartijdige informatie over het juridische en fiscale proces van scheiding. Op deze manier komt u tot werkbare en blijvende overeenstemming, waarmee u uw nieuwe toekomstige rollen met vertrouwen tegemoet kan zien.

Kosten van de scheidingsbegeleiding of mediation

De kosten van de scheidingsbegeleiding worden bepaald door het aantal bijeenkomsten. De bijeenkomsten duren meestal ongeveer 1,5 uur met daarnaast een 0,5 uur aan voorbereiding en verslaglegging. De meeste (ex-)partners worden het eens in 2 tot 4 bijeenkomsten, afhankelijk van de complexiteit van de scheiding. Wij regelen ook de procedure bij de rechtbank. U heeft gedurende de gehele begeleiding of mediation één vast aanspreekpunt. Alle werkzaamheden in de scheidingsbegeleiding en mediation worden verricht op basis van een uurtarief. Het uurtarief van de mediator is € 120. Dit bedrag is exclusief btw en geldt per uur en per partij. Wij brengen geen kantoorkosten bij u in rekening.

Kosten van mediation versus kosten advocaat

Bij een rechtbankscheiding met elk een eigen advocaat, werkt elke advocaat op basis van uurtarief. Het gemiddelde uurtarief van een goede advocaat is tenminste € 200. Zij besteden vaak veel tijd aan het ontvangen van de instructies van hun cliënt, het schrijven van brieven aan de andere advocaat, het reageren op stukken van de tegenpartij, enzovoorts. Met elke stap lopen de kosten op. In vergelijking met de langzame rechtbankscheiding is mediation een sneller en efficiënter alternatief. Als registermediator begeleid ik elke scheiding zonder de hoge kosten van een rechtbank procedure.

Kosten van andere scheidingsbemiddelaars

Er zijn vele scheidingsbemiddelaars die aangeven dat zij voor vaste all in tarieven werken. Dit zijn meestal niet-juristen die vaak te weinig kennis hebben van het familierecht. Ook worden de fiscale gevolgen van de scheiding niet goed overzien. Dit kan leiden tot nieuwe problemen na de scheiding. Door het raadplegen van externe juristen en adviseurs, bent u vaak duurder uit dan oorspronkelijk is beloofd.

© 2024 Notaris Joost / Algemene voorwaarden

Site by Studio BC