Trouwen en samenwonen

Trouwen en geregistreerd partnerschap

Op 1 januari 2018 is het huwelijksvermogensrecht gewijzigd. Voor echtgenoten die na 1  januari 2018 in het huwelijk treden en geen huwelijkse voorwaarden maken, geldt het nieuwe wettelijke stelsel. De echtgenoten trouwen dan niet meer in de algehele gemeenschap van goederen, maar in de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen. Bekijk hier het overzicht met de verschillen.

Het is belangrijk dat aan het einde van het huwelijk nog kan worden vastgesteld welk vermogen van ieder van de echtgenoten eigen vermogen is en wat gezamenlijk vermogen is. Echtgenoten die onder het nieuwe wettelijk stelsel trouwen, adviseren wij een goede administratie te voeren. Ook is het verstandig om voorafgaande aan het huwelijk bij notariële akte vast te leggen welke goederen en schulden tot het eigen vermogen behoren. Op die manier is bij echtscheiding (en overlijden) duidelijk welke goederen en schulden buiten de gemeenschap van goederen zijn gebleven en welke dus niet met de andere echtgenoot gedeeld hoeven te worden.

Bekijk hier de animatie met voorlichting over huwelijksvoorwaarden.

Samenwonen

Woont u samen zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap? Dan heeft de wet niets voor u geregeld. Dat betekent dat alle bezittingen en schulden in principe gescheiden blijven. U erft ook niet van elkaar. Als u geen samenlevingscontract heeft, kan dat leiden tot vervelende gevolgen bij overlijden of het verbreken van de relatie.

Bekijk hier onze de animatiefilm over samenwonen of download ons stappenplan, waarmee u zich kunt voorbereiden op het gesprek bij de notaris.

 

© 2024 Notaris Joost / Algemene voorwaarden

Site by Studio BC