De toevoeging.

U zult er vast weleens van gehoord hebben: u kunt in een scheidingsprocedure ‘een toevoeging’ krijgen. Wat is dat nu precies? En voor wie geldt dat nu? Stel u besluit te scheiden. U wilt daarbij de hulp van een professionele scheidingsmediator, maar u kunt de mediator niet betalen? Dan betaalt de overheid soms mee aan de kosten. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand of een toevoeging. De Raad voor Rechtsbijstand regelt dit.

De overheid betaalt dan een deel van de kosten voor de mediator. Het andere deel betaalt u zelf: dit noemen we de eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen.

Aan welke voorwaarden moet u voldoen voor een toevoeging?  De Raad kijkt naar uw inkomen als er een aanvraag wordt gedaan voor een bijdrage in de kosten van de mediator. Hoe hoger uw inkomen, hoe hoger uw eigen bijdrage. Uw vermogen telt ook mee. Uw inkomen en vermogen worden opgevraagd bij de Belastingdienst. De Belastingdienst geeft uw inkomen en vermogen van twee jaar geleden door aan de Raad voor Rechtsbijstand. De Raad toetst ook uw woonsituatie, zoals die is op het moment van aanvraag toevoeging. Voert u op dat moment een gezamenlijke huishouding, dan telt het inkomen en vermogen van uw (nieuwe) partner ook mee. In 2020 wordt dus het inkomen en vermogen van 2018 als uitgangspunt genomen. Is uw inkomen of vermogen in 2020 veel lager, dan kunt verzoeken of toch 2020 als uitgangspunt wordt genomen.

U krijgt alleen een toevoeging als u kiest voor een scheidingsmediator die is aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dit zijn alleen gespecialiseerde mediators die aan diverse kwaliteitseisen moeten voldoen. Notaris Joost is als scheidingsmediator al diverse jaren aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand. Als u kiest voor een aangesloten mediator dan betaalt u € 55 aan eigen bijdrage als uw inkomen in 2018 niet hoger was dan € 27.900. Het gaat dus om uw eigen inkomen en niet ook het inkomen van uw partner waarvan u wilt scheiden! Uw eigen box 3 vermogen mag dan in 2018 niet meer zijn dan € 30.000. Informeert u dus vooraf of de mediator voldoet aan deze eisen! Op rechtsbijstand.nl kunt u meer informatie lezen.

© 2023 Notaris Joost / Algemene voorwaarden

Site by Studio BC