Alimentatie en een nieuwe partner.

Als na een scheiding partneralimentatie wordt betaald, dan eindigt dit wanneer de ontvanger van de alimentatie trouwt of gaat samenwonen. Vaak wordt daarom een

LAT-relatie overwogen, omdat dan de partneralimentatie niet eindigt. Voor de betaler van de partneralimentatie kan dit frustrerend zijn. Er wordt soms een detective ingeschakeld om te kijken of er ‘stiekem’ toch wordt samengewoond. Zo ook in een recente rechtszaak waar de man zijn ex-vrouw niet vertrouwde.

Bij partneralimentatie is voor samenwoning vereist dat tussen de vrouw en haar partner (1) een affectieve relatie van (2) duurzame aard bestaat. In deze relatie (3) verzorgen zij elkaar wederzijds, (4) ze wonen met elkaar samen en (5) voeren een gemeenschappelijke huishouding. De vrouw en haar nieuwe partner hebben elk een eigen woning. Aan de voorwaarde voor samenwoning wordt dus niet voldaan. De man laat het er niet bij zitten en schakelt een recherchebureau in. Bij de rechter komen alle feiten op tafel.

Dat er sprake is van een affectieve relatie wordt niet betwist. Of er sprake is van samenwonen vormt wel een punt van discussie. De vrouw en haar partner brachten zeer veel tijd samen in één van hun woningen door, minimaal 59%. Een en ander heeft de man onderbouwd met observaties van het recherchebureau, de eigen ingebrachte observatieverslagen en WhatsApp-berichten tussen partijen. Verder konden de vrouw en haar partner in elkaars woning binnenkomen en hadden zij bij beide woningen elk een eigen fiets. Ze verbleven ook in het huis van de ander. Ook op momenten als de andere partner er niet was. De vrouw en haar partner brachten de feestdagen en vakanties samen door. Ze waren veel samen en hielpen elkaar bij klussen, tuinieren, onderhoud en huishoudelijke activiteiten van beide woningen. En tot slot waren zij gedurende meerdere periodes samen wanneer één van hen (langdurig) ziek was.

Uiteindelijk komt de rechter in dit geval tot de conclusie dat op grond van de aangevoerde feiten er sprake is van samenleven van de vrouw en haar nieuwe partner. Daarmee komt de verplichting van de man om alimentatie aan de vrouw te betalen te vervallen.

© 2023 Notaris Joost / Algemene voorwaarden

Site by Studio BC